Raspberry Pi: користь для бізнесу

Raspberry Pi: користь для бізнесу

Raspberry Pi привертає увагу технічних фахівців і хакерів з моменту свого запуску у 2012 році. Комп’ютер розміром із банківську картку під керуванням Linux за 35 доларів: чому б і ні?

Існує багато проєктів та програм для Raspberry Pi, але здебільшого вони орієнтовані на споживчий ринок: від медіасерверів для домашніх розваг до ігрових консолей у стилі ретро, ​​від розумних дзеркал до метеостанцій, від блокувальників реклами до домашньої автоматизації. Raspberry Pi — чудова іграшка, з якою ентузіасти можуть возитися у вільний час. Але чи є бізнес-програми для Pi? Про це й поговоримо.

Raspberry Pi: що це?

Raspberry Pi — це назва серії одноплатних комп’ютерів, які створила британська благодійна організація Raspberry Pi Foundation. Її мета: навчити людей комп’ютерних технологій та полегшити доступ до комп’ютерної освіти.

Історія Raspberry Pi починається у 2012 році, і з того часу було випущено кілька ітерацій та варіацій продукту. Початковий Pi мав одноядерний процесор із частотою 700 МГц та всього 256 МБ ОЗУ. Остання модель має чотириядерний процесор із тактовою частотою понад 1,5 ГГц та 4 ГБ ОЗУ. Ціна на Raspberry Pi завжди була нижчою за 100 доларів (зазвичай близько 35 доларів).

У всьому світі люди використовують Raspberry Pi для вивчення програмування, створення апаратних проєктів, домашньої автоматизації, впровадження кластерів Kubernetes та граничних обчислень. Pi використовують навіть у промислових додатках.

Raspberry Pi працює під керуванням Linux, але також надає набір контактів GPIO (введення/виведення загального призначення). Це дозволить вам керувати електронними компонентами для фізичних обчислень та досліджувати IoT.

Raspberry Pi: що корисного можна зробити для бізнесу?

Спочатку Raspberry Pi створили як дешевий пристрій для навчання. Тепер цей одноплатний комп’ютер використовується багатьма невеликими підприємствами та стартапами, адже це гнучке та дешеве рішення для багатьох їхніх бізнес-потреб. 

7 практичних бізнес-програм для Raspberry Pi

  1. Цифрові вивіски. Одним із найпопулярніших комерційних застосувань Pi в наші дні є показ зображень, відео або потокового мультимедіа на телевізорах у громадських місцях. Це може бути стійка реєстрації, їдальні в офісі, кафе та магазини. Існує безліч проєктів цифрових вивісок, які допоможуть вам представити свій контент споживачеві. А завдяки тому, що Pi може показувати медіа в роздільній здатності 1080p — проєкт стає оптимальним та економічним способом.
  2. Network Attached Storage. Очевидно, що недорогий пристрій типу Raspberry Pi не призначений для підтримки великої кількості користувачів або програм з великим обсягом операцій вводу-виводу. Але цей проєкт добре підходить невеликим офісам, які потребують централізованого сховища файлів. Такі проєкти, як OpenMediaVault спрощують розгортання та адміністрування. Є нюанс: у Raspberry Pi є обмеження потужності (він може одночасно живити тільки 1 портативний накопичувач). Але ця проблема легко долається за допомогою накопичувачів з автономним живленням або USB-концентратором. Звичайно, з 4 портами USB вам буде достатньо місця для додаткових дисків. Якщо вам знадобиться стійкість до відмов, ви можете налаштувати RAID або синхронізувати вміст одного диска з іншим. Як не крути, резервні копії можна створювати ще й у хмарному сховищі, такому як AWS Glacier.
  3. Камери спостереження. Комерційні камери спостереження можуть бути дуже дорогими. Але ми знаємо, що поєднуючи Raspberry Pi, модуль камери та відповідний корпус, цей проєкт є доступною альтернативою. Якщо ви готові до складнішого завдання, люди з PyImageSearch мають інструкцію з налаштування декількох камер.
  4. Тонкий клієнт. Команда проєкту тонкого клієнта Raspberry Pi зібрала образ Pi з усім необхідним для запуску підключень Microsoft RDC, Citrix ICA, VMWare View, OnenNX і SPICE. Звичайно, в Raspberry Pi відсутні деякі функції, які ви могли б отримати від звичайних тонких клієнтів (типу вебкамери та подвійні монітори). Але для своєрідного розгортання тонкого клієнта — Raspberry Pi працює добре. 
  5. Панель бізнес-аналітики. Бажаєте показувати потокові дані в реальному часі через панель інструментів? У цьому покроковому посібнику розповіли, як використовувати Raspberry Pi для збору даних із різних датчиків, як відправляти дані назад у PowerBI, а потім зображати на панелі інструментів. Також, можна просто використовувати свій Pi для підключення до віддаленої віртуальної машини типу Azure, щоб ви могли продемонструвати свої BI-дашборди.
  6. VoIP. Asterisk Raspberry Pi VoIP PBX — відмінне рішення для невеликої філії. Він поставляється з великою колекцією найпоширеніших магістральних провайдерів SIP. За традицією все налаштовується та обслуговується досить просто.
  7. Пентест. Єдиний спосіб бути впевненим у безпеці вашої мережі та інформації — це випробувати свої системи та процеси. Увійдіть в портативну хакерську станцію Raspberry Pi під керуванням Kali Linux. Це дасть вам можливість досліджувати вашу мережу (або мережу вашого клієнта) на наявність уразливостей. Пам’ятайте, що потрібно мати дозвіл власника мережі, перш ніж ви почнете досліджувати її.

Підсумок

Деякі люди купують Raspberry Pi, щоб навчитися кодити. Хтось уже вміє програмувати та використовують Pi, щоб навчитися нового вже для фізичних проєктів. Raspberry Pi може відкрити вам можливості для створення власних проєктів домашньої автоматизації. Це особливо популярно серед людей в опенсорсній спільноті, оскільки Pi дає вам контроль, а не використання закритої системи.

За допомогою Raspberry Pi стартапи та малі підприємства можуть максимально ефективно використовувати ресурси, які вони мають, сприяючи розвитку свого бізнесу у критично важливі перші роки.

Які переваги відкрив Raspberry Pi для вас? Пишіть у коментах.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились