3 проблеми безпеки в Linux та варіанти їх вирішення

Користувачі Linux рекомендують використовувати цю ОС, якщо вам потрібна безпека. І з цим складно не погодитися, та вам все одно слід бути напоготові. Останнім часом частіше чути, що операційні системи Linux піддаються загрозам. Звісно не так, як сумнозвісна у цьому ключі Windows, та все ж. 

Причина проста: велика кількість підприємств переходить у хмару на базі Linux. Відповідно, система стає привабливою мішенню для кіберзлочинців. Вони вишукують прогалини в безпеці, створюють шкідливе програмне забезпечення та користуються неправильною конфігурацією.

Через зростання кількості загроз користувачі починають використовувати VPN для Linux для забезпечення своєї онлайн-безпеки. Та не VPN єдиним. Які загрози можуть чекати вас у Linux та як їх попередити? Про це й поговоримо.

Поширені проблеми з безпекою Linux, які слід контролювати

Попри те, що Linux вважається однією з найбезпечніших ОС, у неї все ж є недоліки. Нещодавно Windows зазнавала серйозних загроз безпеці, і операційні системи Linux також можуть постраждати. Оскільки кількість користувачів у хмарі на базі Linux зростає, вона стає потенційною мішенню для кіберзлочинців, що викликає більше проблем з безпекою.

Примітка. Згідно зі звітом Linux Foundation, Linux працює на 90% робочих навантажень загальнодоступної хмари. Linux також має гігантську частку ринку суперкомп’ютерів — 99%.

3 важливі проблеми безпеки Linux

  1. Трояни та бекдори Linux
    Троянські пакети зазвичай доставляють на комп’ютер бекдор, шкідливе програмне забезпечення ботнета або програму-вимагач. Але ж не може бути ніяких троянів, які працюють в Linux, так? Ні.

    Сценарії, що призначені для пошкодження системних даних з використанням привілеїв суперкористувача, захищені від Linux значною мірою. Це можливо завдяки надійній конструкції ядра. Проте, трапляються й інші проблеми.

    Наприклад, у серпні 2016 року виявили троян Linux.Rex.1, що може саморозповсюджуватися. Він має можливість націлюватися на певні системи керування вмістом, розсилати спам та навіть здійснювати DDoS-атаки. Цей троян також може заразити інші машини, підключені через одноранговий зв’язок.

    Що можна вдіяти?
    Найкращий варіант: переконатися, що на вашому ПК з Linux встановлено антивірусне ПЗ. Тут у вас є два варіанти, радимо використовувати обидва. Перший, встановіть clam-tk і clam-av, щоб сканувати ваш Linux-ПК на наявність будь-яких шкідливих програм. Другий, використовуйте аналізатор пакетів (приміром, netstat), щоб виявити вихідний трафік, спрямований на ту саму невідому адресу.
  2. Подвійне завантаження з Windows
    Хоча віруси для Linux малоймовірні, дані на вашому ПК можуть опинитися під загрозою, якщо ви використовуєте подвійне завантаження з Windows. По суті, ви даєте потенційному зловмиснику додаткову можливість отримати доступ до свого ПК. Все, що їм потрібно, це ім’я користувача та пароль до одного з облікових записів.

    Ваші дані знаходяться під загрозою несанкціонованого доступу до розділу Windows. Це можливо завдяки спеціальному ПЗ, яке можна використовувати для читання розділів Linux. Через погану безпеку на вашому комп’ютері усі дані, що зберігаються на ньому, опиняться під загрозою незалежно від того, чи зберігаються вони в розділі NTFS або Ext4.

    Коротко кажучи, не думайте, що використання Linux = безпека. У кіберзлочинців завжди буде спосіб заразити або вкрасти дані, незалежно від ОС.

    Що робити?
    Не використовувати подвійне завантаження з Windows без особливої на те причини. А якщо вона є, то вам слід добре попіклуватися про захист обох систем. Про антивірусне ПЗ для Linux ми згадували вище, а для Windows існує безліч платних і трохи безплатних захисників.
  3. Програми-вимагачі
    Можливо, ви знаєте, що програмам-вимагачам потрібні підвищені привілеї для встановлення та шифрування ваших даних. Їх ефективність для операційної системи Linux малоймовірна. Але все ж це можливо.

    Ми вже знаємо програму-вимагача Linux.Encoder.1, що стала відомою у 2015 році. Ймовірність збільшення числа націлених на Linux шкідників такого типу існує. Linux.Encoder.1 мав фатальний недолік для розробників: неправильну реалізацію системи шифрування AES, що зробило її відносно простою для злому. Проте, такі помилки — малоймовірні в майбутньому.

    Як захиститися?
    Захист від програм-вимагачів, як і інших шкідників, життєво важливий. Тому ми рекомендуємо бути гранично обережними під час встановлення програмного забезпечення з неофіційних репозиторіїв та PPA. Якщо вам все ж необхідно ними скористатися, переконайтеся на відповідних форумах та обговореннях щодо будь-яких ознак підозрілої активності на потрібному вам ресурсі.

Які ще є способи підвищення безпеки в Linux?

  • Використовуйте VPN

VPN дозволяє мати захищене підключення до Інтернету, яке приховує ваші дані. VPN, як-от VeePN, також відповідає за підтримку найкращих серверів у всьому світі, щоб забезпечити швидке та стабільне підключення до Інтернету для своїх користувачів. Знайдіть оптимального для вас постачальника VPN для підвищення безпеки.

  • Уникайте завантаження із зовнішніх пристроїв

Люди з поганими намірами можуть використовувати зовнішні пристрої для доступу до конфіденційної інформації. Було б добре, якби ви обмежили завантаження з них.

  • Уникайте непотрібного ПЗ

У вас може виникнути спокуса встановити нове програмне забезпечення, але ж не всі вебслужби потрібні. Додавання більшої кількості програм на ваш пристрій, робить його більш сприйнятливими до нових потенційних атак у майбутньому.

  • Регулярно оновлюйте ПЗ

Щоб ефективно управляти безпекою Linux — регулярно оновлюйте програмне забезпечення, адже нові випуски містять усунення проблем та впровадження рішень для нових вразливостей.

  • Використовуйте надійні й унікальні паролі

Надійний пароль — це функція, яку повинен мати кожен сервер, щоб уникнути будь-яких можливих загроз. Щоб уникнути зловмисників, хороший пароль має містити принаймні десять символів: цифри, великі та малі літери, спеціальні символи.

Хочете дізнатися більше про Linux? Обирайте один із курсів IT Education Center. Тут ви точно оновите свою базу знань та навичок 😏

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились