Як я допоміг мамі перейти з Windows на Linux


Linux — неймовірно гнучка та універсальна операційна система. Від управління Ingenuity Mars Helicopter до ПК вашої бабусі — ця ОС може все. Хочете встановити її на пристрій ваших родичів? Ми переклали цікаву статтю програміста Томаша Варакси, де він поділився своїм досвідом установки Linux на ПК його мами.

Про автора: Томаш Варакса — інженер-програміст, який створює ПЗ більше ніж 20 років. Працював з MasterCard, Citibank, Qualcomm та Bank of America.

Великий адронний колайдер працює під управлінням Linux. Ноутбуки на Міжнародній космічній станції працюють під управлінням Linux. Те ж саме з Instagram і термостатами Nest. Нещодавно ми спостерігали, як Ingenuity пролітає над Марсом з дивовижним роботизованим вертольотом під управлінням Linux! Це ще один доказ того, наскільки гнучкою та універсальною може бути ця операційна система. Але тепер дійсно важлива новина: Linux так само добре підійде і для ваших батьків.

Офіційний адмін маминого комп’ютера

Пройшов рік, як я вирішив перевести маму на Linux. Думаю, саме час для ретроспективи та висновків.

Як і більшість з нас, я офіційно є адміном маминого комп’ютера. Мама — прекрасна і мила жінка у свої шістдесят. У неї базові навички роботи з ПК. Вона серфить інтернетом, відправляє електронні листи, працює з текстом, переглядає і редагує фотографії, дивиться відео, слухає музику, дзвонить рідним і друзям по Skype або Signal.

До минулого року вона використовувала ноутбук з Windows. Він старий, але непоганий. І ось одного разу, обманом, погрозами та вікнами, що спливають, Microsoft нарешті змусила маму натиснути жахливу кнопку “ОНОВИТИ ДО WINDOWS 10”.

Моє життя, як адміністратора ПК мами, швидко перетворилося на пекло. Вона відчайдушно просила допомоги:

  • чому все виглядає по-іншому?
  • де моє меню програми?
  • що це за купа плиток в меню моєї програми?
  • чому комп’ютер такий повільний?
  • чому він перезавантажується щодня для отримання оновлень, і я не можу його використовувати через це?!
  • чому щось (вона мала на увазі жорсткий диск) весь час шумить?

І як я можу це дізнатися, якщо не маю можливості заглядати в початковий код?

Я подумав про відкат оновлень. Але що робити, коли Windows 7 перестане працювати? Я побоювався гіршого: без оновлень безпеки комп’ютер мами стане учасником незліченних мереж ботів, що видобувають криптовалюту, розсилають спам поштою і роблять багато іншого. І я повинен буду прибирати весь цей безлад кожні вихідні.

Linux поспішає на допомогу

Мені не було що втрачати, тому я вирішив встановити Linux на її ПК. Я перейшов на цю ОС п’ять років тому, і від цього став неймовірно щасливою людиною. Звичайно, що варто провернути цей трюк з маминим комп’ютером.

Я заявив, що розв’яжу проблеми з Windows 10 раз і назавжди. Маму це дуже потішило. Але вона не знала єдиного, що стане важливою частиною річного наукового експерименту під назвою “Чи зможе мама користуватися Linux?”

Після деяких роздумів і тестування різних дистрибутивів Linux на VirtualBox, я зупинився на дистрибутиві Zorin OS. Мій вибір був обумовлений наступними факторами:

  • він заснований на Ubuntu Linux, з яким я найбільше знайомий;
  • дистрибутив дуже схожий на Windows 7 і був ретельно розроблений з урахуванням потреб Windows-біженців;
  • для багатьох він здається легким, простим і досить консервативним; ніякого блискучого лоску macOS Big Sur.

Установка системи

Я встановив операційну систему своїм звичним способом. Розмістив /home папку в спеціальному розділі, щоб зберігати “Mom’s Stuff” в безпеці. Це якщо раптом потрібно буде перевстановити систему, що малоймовірно. Це мій старий трюк, який значно спрощує перехід між дистрибутивами.

Під час установки я вибрав польську мовою інтерфейсу, щоб мамі було зручно. Не турбуйтеся, Linux підтримує практично всі можливі мови, включаючи клінгонську.

Потім я встановив певні додатки, щоб задовольнити потреби мами:

  • Skype
  • Signal
  • Google Chrome
  • Поштовий клієнт Geary
  • gThumb для перегляду і редагування фотографій
  • VLC для відтворення відео і музики
  • Softmaker Office для редагування тексту та електронних таблиць

Зверніть увагу, що в списку немає антивірусу. Ура!

Через годину Zorin OS була встановлена, а додатки завантажені.

Конфігурація системи

Я знову зробив себе адміном маминого комп’ютера. Для цього виконав наступні дії:

  • створив для себе обліковий запис адміністратора;
  • акаунт мами перетворив в неадміністративний;
  • встановив ssh-демон для віддаленого автоматичного доступу;
  • додав машину в мій Hamachi VPN (Тепер я можу безпечно підключатися через ssh, не відкриваючи порт 22 на маршрутизаторі. Hamachi — це VPN-сервіс від LogMeIn. Він не призначений для запуску Netflix з іншої країни. Цей сервіс для підключення комп’ютерів до захищеної мережі через інтернет);
  • включив нескладний брандмауер (ufw) і дозволив трафік ssh;
  • встановив AnyDesk для входу на робочий стіл.

Завдяки цьому у мене є безпечний ssh-доступ до маминого ноутбука. Я можу виконувати періодичне обслуговування через оболонку, навіть якщо маму нічого не турбує. Це тому, що Linux зазвичай не вимагає перезавантаження після завершення оновлень. Як таке взагалі можливо?)

Чи зможе мама користуватися Linux?

Без найменших сумнівів!

Коли я показав мамі її новий комп’ютер, вона запитала: “Чому ця нова Windows знову має інший вигляд?” Мені довелося пояснити, що це взагалі не Windows, а Linux. Потім я розповів чому ми всі любимо Linux. Але вона і сама швидко це зрозуміла. Класичний робочий стіл Zorin OS дуже схожий на її стару Windows 7. Я спостерігав, як вона знаходила шлях в системі та з легкістю запускала знайомі їй додатки.

Мама відразу помітила, наскільки швидко став запускатися комп’ютер і наскільки він став краще працювати. Потім вона запитала мене, коли потрібно робити стандартну чистку комп’ютера, щоб він знову не став повільним. Я пояснив, що при її звичайному використанні — це більше не знадобиться. Linux просто “не гниє” сам по собі, як Windows. І це правда, адже її комп’ютер працює так само швидко, як і рік тому. Мама й досі відзначає, що все працює без збоїв. І меню знаходиться там, де і завжди. Їй комфортно працювати зі своїми звичайними додатками в цьому абсолютно новому для неї середовищі.

Одного разу, коли мама запитала: “Чи можна автоматично імпортувати фотографії з вставленої SD-карти в папку ~ /Pictures, а бажано в папки, названі за датами?” Звісно, що так! Для вирішення цього завдання я використовував програму gThumb, за допомогою командного інтерпретатора Bash.

Протягом року я кілька разів входив в систему віддалено, двічі заходив в AnyDesk і додав значки вебсайтів, що часто використовуються, на робочий стіл. Досі, це були всі мої зусилля щодо експерименту! З таким темпом я міг би обіймати посаду “адмін комп’ютера мами” для 50-ти інших мам!

Підсумок

Я сподіваюся, що моя історія надихне вас задуматися про перехід на Linux. У минулому ми вважали цю групу ОС занадто складним завданням для звичайних користувачів. Але сьогодні я вважаю, що все радикально навпаки. Чим менш досвідчені користувачі комп’ютерів, тим більше у них причин для переходу на Linux!

З Linux нові користувачі отримають гладку і бездоганну роботу та безліч знайомих додатків на робочому столі. Вони будуть у більшій безпеці, ніж на будь-яких інших популярних ОС. А допомога новим користувачам з віддаленим доступом ніколи не була такою простою і безпечною, як з Linux!

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились