Не робіть собі нерви: як хмарні сховища спростили наше життя

Пригадайте час, коли для роботи над одним документом з другом потрібно було зберегти файл та надіслати йому електронною поштою. Він завантажував його, вносив зміни та надсилав назад. Це незручно, займає купу часу, в кількості копій одного документа можна заблукати, а у найвідповідальніший момент використати одну зі старих версій 🤯

Як добре, що ці часи минули. Поговорімо про технологію, якій ми зобов’язані зручностями сьогодення.

Що таке хмарне сховище та як воно змінило наші життя на краще — нумо розбиратися.

Що таке хмарне сховище?

Хмара дозволяє зберігати дані, завантажувати, пересилати, редагувати та робити будь-які інші дії з ними. При цьому дані зберігаються на віртуальних серверах, постійно підключених до інтернету. Сервери можуть складатися з сотень потужних комп’ютерів, що знаходяться в різних куточках світу. Завдяки цьому файли можуть зберігатися на декількох різних пристроях.

Хмарне сховище передбачає, що дані зберігаються не на вашому носії чи сервері, а в зовнішнього провайдера послуг. Наприклад, у Google, Amazon чи Microsoft. 

Провайдери мають необхідне апаратне забезпечення, вони встановлюють на нього ПЗ та обслуговують у своїх центрах обробки даних. Там і знаходяться сервери з вашими даними. Таким чином ви просто отримуєте доступ до сервісу і керуєте своїм обліковим записом в Інтернеті з комп’ютера, браузера або зі смартфона.

Хмарне сховище — це вигідно. Про зберігання ваших файлів піклується провайдер, а ви лише сплачуєте за той об’єм ресурсів, яким ви користуєтесь.

Все це на противагу локальному сховищу. Вам довелося б зберігати всі дані на власному сервері чи носіях. Це означає, що ви маєте самостійно купувати необхідне недешеве обладнання, обслуговувати його та дбати про безпеку даних. А за потреби масштабуватися — купуєте додаткове обладнання, виділяєте для нього місце, встановлюєте та обслуговуєте. 

Переваги хмарного сховища

Зберігати дані в хмарі — надійно. Колись можна було спіймати серйозний стрес від раптового вимкнення світла, адже можна втратити роботу, над якою ви плідно працювали годинами. З хмарою такого не станеться. 

Маючи доступ до інтернету, ви маєте доступ до своїх файлів з будь-якого гаджета — ноутбука, планшета, смартфона. І це в будь-який час та з будь-якого куточка світу. 

Якщо ви загубите свій ноутбук або смартфон — ви можете відновити доступ до своїх даних, адже вони зберігалися в хмарі, а не на самому пристрої.

Зберігання в хмарі дозволяє зручно працювати над одним документом кільком користувачам одночасно. Замість страшної ситуації з пересиланнями файлу, що ми описали на початку, можна поділитися файлом в пару кліків.

Деякі файли настільки об’ємні, що надіслати їх повідомленням у соцмережах або електронною поштою неможливо. Просто поділіться доступом до них.

Ви можете створювати резервні копії своїх файлів, щоб бути впевненими, що ви їх не втратите.

А ще, ви можете зберігати в хмарі особисту інформацію. Завдяки цьому час, коли фото з подорожей зберігалися в теках на комп’ютері або на флешках — теж минув. Тепер вони у хмарі та в постійному доступі для вас. 

Недоліки хмарних сховищ

Звучить все чудово, але хмара має і свої недоліки. Найголовніший — конфіденційність ваших файлів.

Доступ до файлів за бажання можуть отримати співробітники вашого хмарного провайдера. Також ці файли можуть отримати хакери та злити їх у відкритий доступ. 

Тож ви маєте знати про таку можливість і пам’ятати, що те, що колись потрапило в інтернет, не може бути видалене звідти назавжди (майже завжди).

Переваг у хмарних сховищ набагато більше, ніж файлів, що можуть бути цікавими хакерам. Хмарні провайдери піклуються про безпеку ваших даних: вони постійно слідкують за загрозами, захищають фізичні центри, де знаходяться сервери з вашими даними, захищають мережу та спостерігають за підозрілими діями під час входу у ваш обліковий запис. Це краще за локальне сховище, адже його вам потрібно захищати самостійно.

Як це працює та які є хмарні сховища?

Принцип роботи хмарного сховища залежить від його типу. Ось основні з них: 

  • Хмарні диски або блоки. Таке хмарне сховище розділяє великі обсяги даних на менші одиниці — блоки. Блок має унікальний ідентифікатор та розміщується на одному з системних накопичувачів. Такий тип сховища є швидким, ефективним та забезпечує низьку затримку, що дуже актуально для баз даних та високонавантажених систем. Хмарний диск можна налаштувати на своєму хмарному сервері. 
  • Файлове сховище. У такому випадку дані організовуються як ієрархічна система файлів та тек. Хмара на основі сховища файлів спрощує доступ до даних та їх пошук. Підходить для здійснення робочих процесів та в особистих цілях. З таким типом хмарного сховища ви точно знайомі, адже це Google Drive, iCloud, OneDrive та інші. Це ваша хмара в телефоні та на ноутбуці.
  • СУБД (системи управління базами даних). Вони приймають запити й повертають набори даних, роблять вибірки у вигляді списків та таблиць. Найбільш популярні види СУБД працюють на основі спеціальних SQL-запитів до реляційних баз даних.
  • Сховище об’єктів. Це масштабована архітектура, що зберігає дані як самостійні одиниці — об’єкти. Файли зберігаються разом з метаданими та отримують унікальні ідентифікатори (ID). Щоб отримати дані, користувач надає ідентифікатор системі та отримує їх разом з метаданими та безпекою. За допомогою об’єктного сховища дані можна зберігати у рідному форматі з великою масштабованістю. Усі хмарні служби резервного копіювання використовують протокол сховища об’єктів.

Для роздумів 🤔

Хмарні сховища настільки полегшили наше життя та роботу з файлами, що ми забули про незручні локальні сховища. Нам не потрібно носити з собою важливі файли на флешках, які завжди десь губляться, а ще ми можемо в будь-який момент переглянути фото з відпустки, коли все дістало. А загубивши телефон, ми сумуємо лише через гаджет, а не втрачаємо цілий період свого життя.

Цікаво, що прийде на зміну хмарним сховищам, так само як вони колись замінили локальні? Пофантазуймо в коментарях, адже навіть найсміливіші ідеї колись обов’язково втілюються в життя.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились