Магія в математиці: Марина В’язовська отримала медаль Філдса

Марина В'язовська отримала медаль Філдса

Українська математикиня Марина В’язовська стала другою жінкою в історії, яка отримала медаль Філдса, одну з головних нагород у галузі. Зараз В’язовська працює у Швейцарському федеральному технологічному інституті в Лозанні (EPFL). Вона стала відома тим, що розв’язала проблему найефективнішого упакування сфер у восьмивимірному просторі.

* Медаль Філдса — це нагорода, яка присуджується математикам віком до 40 років на Міжнародному конгресі IMU —  зустрічі, яка відбувається кожні чотири роки. Нагорода названа на честь канадського математика Джона Чарльза Філдса. Ця медаль вважається однією з найвищих нагород, яку може отримати математик, і її прирівнюють до Нобелівської премії за значенням.

Про Марину В’язовську

Марина В’язовська здобула ступінь бакалавра у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, а ступінь магістра — в Технічному університеті Кайзерслаутерна у Німеччині. Ступінь доктора філософії отримала у 2013 році в Бонні. Згодом стала докторантом в Інституті вищих наукових досліджень (Франція) і в Берлінському університеті Гумбольдта. В’язовська приєдналася до EPFL у 2017 році на посаді асистента професора, а у 2018 році отримала звання професора.

Марина В’язовська та троє інших математиків, розв’язали проблему найефективнішого упакування сфер у восьмивимірному просторі, за що й отримали медаль Філдса.

Чому В’язовська отримала медаль Філдса?

В’язовська виграла медаль Філдса за свою роботу з упакування сфер, яка мучила математиків протягом сотень років. Вона витратила 13 років, щоб знайти цю «чарівну формулу». Суть задачі: помістити сфери в контейнер найбільш компактним способом.

В’язовська працювала над цією проблемою з 2003 по 2016 рік і знайшла формулу, яка розв’язувала проблему у восьмому та 24-му вимірах. Її доказ того, що структура під назвою решітка E8 є найщільнішим упакуванням сфер у восьми вимірах — сколихнула весь математичний світ. «Марина зробила тут щось справді дивовижне», — сказав математик Генрі Кон з MIT на церемонії нагородження. 

Медаль Філдса та інші нагороди IMU зазвичай оголошуються на відкритті Міжнародного конгресу математиків (ICM), який відбувається кожні чотири роки. Цьогорічний конгрес мав розпочатися 6 липня в санкт-петербурзі (росія). Проте, місце проведення замінили після того, як росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Церемонію нагородження перенесли до Гельсінкі.

Нагадаємо, що донедавна завдання з щільного розміщення сфер було повністю вирішено тільки для розмірностей 1, 2 і 3. Однак у 2016 році Марина В’язовська зробила прорив, вирішивши проблему для восьмивимірного простору. Вона довела, що виключно симетричне упаковування (відоме як коренева решітка групи E8) є найбільш щільним способом розміщення. І менш ніж через тиждень після цього В’язовська разом із Генрі Коном, Абхінавом Кумаром, Стефаном Міллером та Данилом Радченком розв’язала цю задачу для 24-мірного простору. Ними було показано, що решітка Ліча є найбільш щільним упакуванням.

В’язовська і війна

Життя В’язовської назавжди змінилося, коли росія нахабно вдерлася на її батьківщину. Адже її родичі мешкали в Україні. «У перші дні війни викладання математики для учнів допомогло мені трохи забути про цей страх і біль у собі», — сказала В’язовська. 

Сестри В’язовської разом із маленькими племінником і племінницею були евакуйовані з Києва і зараз залишаються з нею у Швейцарії, де вона працює у Федеральній політехнічній школі Лозанни.

На церемонії нагородження В’язовська вшанувала Юлію Здановську, 21-річну математикиню, яка загинула внаслідок російського ракетного обстрілу Харкова у березні 2022-го. «Юлія була людиною, наповненою світлом, і її великою мрією було викладати математику для дітей в Україні, — зазначила Вʼязовська. — Коли гине молодь, ти думаєш: який сенс у моїй вчительській роботі, якщо молоді, талановиті люди просто марніють на цій страшній війні

Своєю чергою, президент України Володимир Зеленський нагородив В’язовську орденом За заслуги І ступеня. «Сьогодні я хочу подякувати пані Марині не тільки за її потужний математичний результат, а ще й за те, що вона допомагає усім українцям, захищати нашу свободу й незалежність. Зокрема й під час церемонії вручення медалі Філдса на Світовому конгресі математиків у своїй промові пані Марина говорила про Україну, про війну росії проти нашої держави, про злочини російських окупантів», — сказав Зеленський.

Думки В’язовської залишаються з війною — і надією на повернення миру, який вона колись сприймала як належне. «У Києві мені найбільше подобаються зелені парки, тихі місця і старовинні церкви. Я розумію, що зараз там будуть сліди війни, і це страшно, — сказала вона. — Але Київ — це одне з вічних міст. Одного разу я сподіваюся туди повернутися».

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились