Що потрібно знати про Linux?

Перше знайомство з Linux не завжди буває вдалим. Початківців відлякує сам факт того, що дана операційна система має тисячі модифікацій. Отже, вона заплутана та незручна у використанні. В Інтернеті є безліч інформації як про переваги, так і недоліки Linux. Ми спробуємо бути неупередженими і розповімо про найвідоміші факти, розставимо всі крапки над «i» і з’ясуємо, що правда, а що — вигадка, і ви зможете сміливо відповісти на запитання “Що таке Лінукс”?

Лінукс — це лише для програмістів?

dlya-programmistov

Щоб розібратися в даній ОС, потрібно бути як мінімум досвідченим системним адміністратором, як максимум — хакером із залізними нервами та ангельським терпінням. Так думають ті, хто вперше стикається з Linux, сидячи біля монітора з широко відкритими очима і дивуючись, навіщо взагалі вигадали такий складний продукт.

Багато хто запитує: як встановити Linux? Досвідчені користувачі Linux стверджують, що запустити будь-який дистрибутив значно простіше, ніж Windows. Є ситуації, коли програма взагалі не встановлюється, але це може статися при встановленні будь-якої ОС.

Системні установки Linux також прості. Особливо цей факт почали брати до уваги після виходу Windows 8 і 10, де частина налаштувань була або переміщена або видалена взагалі. Варто згадати нашумілу історію зі зникненням кнопки “Пуск” у восьмій версії компанії Microsoft.

У Linux присутній графічний інтерфейс, який можна змінювати на власний розсуд. Дизайн вікон, бічних панелей, оригінальне оформлення панелі завдань – це можна зробити унікальним і неповторним. Однак така ситуація відлякує багатьох новачків. Вони не люблять змін і віддають перевагу звичному інтерфейсу Windows, в якому можна змінювати хіба що колір вікон, розташування бічної панелі та шпалери на робочому столі.

Висновок.Потрібно віддати належне розробникам Windows, які десятиліттями працювали над тим, щоб зробити ОС орієнтованою на споживача. Попри деякі помилки, результат роботи приємно вражає. Linux вимагає більшої участі користувача від початку: потрібно вибрати дистрибутив, «підігнати» його під себе чи спроєктувати власний. Однак цей факт можна розглядати і як поле для можливостей – створення свого унікального варіанту ОС, максимально зручного та простого. Можливо, процес навчання Linux займе більше сил та енергії, але результат того вартий.

Безплатне задоволення?

linux-besplatno

Ліцензійна Windows 10 коштує багато. Багато хто навіть не підозрює про те, скільки грошей вони переплачують при покупці комп’ютера зі встановленою ОС Windows. Як правило, вартість ліцензії дорівнює чверті ціни на новий комп’ютер.

Дистрибутиви Linux розповсюджуються вільно. Кожен має право вносити зміни до вихідного коду системи. Наприклад, можна винайти щось оригінальне, написати унікальний код і продавати його за чималі гроші, а всю зароблену суму із чистою совістю відправляти до себе в кишеню.

І ще один аспект. Якщо ОС та ядро ​​поширюються під вільною ліцензією GPL, то дистрибутив потрібно або завантажувати з Інтернету, заплативши провайдеру або купувати на носії.

Реальна ціна Linux

Висновок. Думка про те, що на Linux зовсім не потрібно витрачати гроші, хибна. Звісно, ​​потрібно. І часто ціна може бути чимала, оскільки послуги фахівців, які надають допомогу в установці, підтримці та налаштуванні Linux, стоять на порядок вище, ніж у колег по Windows. Тобто йдеться про сумарну вартість процесу впровадження та забезпечення роботи системи.

Найбезпечніша ОС у світі?

linux-bezopasnost

Підхопити вірус в Інтернеті найпростіше. Іноді достатньо 30 секунд, щоб “заразитися”. Тому ми встановлюємо всілякі антивіруси, часто цілий список софту, який повинен убезпечити наш комп’ютер від шкідливих програм, і платимо за це гроші.

Ті, хто встановив Linux, практично не стикаються зі шкідливим ПЗ. Віруси, написані під Windows, потрапляючи на комп’ютер із Linux просто не запускаються. Вільний доступ до вихідного коду дозволяє постійно редагувати його та перевіряти на наявність помилок. Це може зробити будь-який програміст. Інша річ, коли новачок, намагаючись виконати певну операцію, намагається змінити код так, як йому заманеться. Такі дії можуть спричинити крах системи.

Система безпеки в Linux

Висновок.Більшість вірусів, написаних для Windows, на Linux не працюють. Оскільки Linux стає все популярнішим, то в майбутньому з’являться віруси, які зможуть проникнути в ОС і отримати доступ до файлів користувача.

Чому варто вивчати Linux

linux-izuchenie

Головна особливість Linux — її різнорідність. Вона має величезну кількість модифікацій, видань та збірок. Тому під час навчання Linux можуть бути труднощі. Однак відкритий доступ до коду дає можливість змінювати його, створювати унікальні продукти.

Linux також відрізняється стабільністю, є кросплатформовою системою, невимогливою до системних ресурсів. Цю ОС все частіше використовують для керування високотехнологічними об’єктами. Наприклад, величезний прискорювач частинок наймасштабнішої фізичної лабораторії світу CERN працює на Linux. Її також використовують у сферах повітряного та водного транспорту, у військових цілях. Це вкотре доводить стабільність і надійність цієї ОС, популярність якої у майбутньому лише наростатиме.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились